Ruim 4,5 jaar geleden kwam politie-inspecteur Herbert Hoekerswever in een nachtmerrie terecht. Nadat hij een verdachte bij de balie van het politiebureau in Enschede had aangehouden omdat deze zich uitgaf als politieman, maar zich niet kon en wilde identificeren, werd Hoekerswever beschuldigd van racisme en etnisch profileren.

De verdachte, die daadwerkelijk bij de politie in Amsterdam bleek te werken, koos ervoor om de aandacht van de media te zoeken en gaf een interview aan het NRC waarbij hij aangaf dat zijn arrestatie alles te maken had met zijn Marokkaanse achtergrond. Daarnaast werkte de man mee aan de documentaire Verdacht. In deze documentaire werden, zonder enig hoor en wederhoor, ‘slachtoffers’ van etnisch profileren aan het woord gelaten.

Inmiddels was wel duidelijk geworden hoe laat het was. De Enschedese politie-inspecteur moest en zou gestraft worden. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde Hoekerswever dan ook van meerdere strafbare feiten; wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling en vernieling. Omdat het OM deze zaak echter liever niet voor de rechter wilde brengen, stelde het OM een oplossing voor. Als de werkgever van Hoekerswever interne maatregelen tegen hem zou nemen, zou de zaak alsnog worden geseponeerd.

En zo geschiedde. Hoekerswever werd publiekelijk door zijn werkgever terechtgesteld en kreeg een berisping opgelegd. Men hoopte zo de zaak te sussen en af te doen. Hoekerswever pikte dit echter niet en tekende bezwaar aan. Uiteindelijk vernietigde de korpschef van politie deze berisping in mei 2018.

Strafblad

Voor Hoekerswever was het echter nog niet klaar. Door het sepot van het OM in ruil voor de berisping tegen hem, was hij namelijk wel opgezadeld met een strafblad. Dit was de reden dat Hoekerswever via een zogenaamde artikel 12-procedure alsnog uit eigen initiatief vervolgd werd voor de feiten waarvan het OM hem in eerste instantie had beschuldigd.

In de rechtszaak die volgde vroeg het Openbaar Ministerie plotseling om vrijspraak. Op dinsdag 20 oktober kwam de rechter tot hetzelfde besluit; vrijspraak op alle punten. Geen onterechte aanhouding, geen mishandeling en geen vernieling. In het woord van het OM werd zelfs nog aangehaald dat het hier óók niet ging om etnisch profileren of discriminatie. Iets waarvan Hoekerswever door het OM overigens überhaupt nooit beschuldigd is.

Excuses

Na deze nachtmerrie past maar één reactie: Excuses vanuit de politieorganisatie naar Hoekerswever. Deze man is onterecht jarenlang weggezet als racist en onprofessioneel politieman. Waarschijnlijk met alle gevolgen voor hem, zijn familie en zijn collega’s in Enschede.

Wat Democratisch Platform Enschede betreft heeft Nederland van deze nachtmerrie verder geleerd dat iemand van alles kan schreeuwen over etnisch profileren en discriminatie. Zolang een onafhankelijke rechter zich hier nog niet over heeft uitgesproken kan het zomaar eens flauwekul zijn. Hier past ook vanuit de media terughoudendheid.

In deze casus hebben zich velen uitgesproken en te vroeg allerlei meningen geuit. Onder hen was ook de fractievoorzitter van DENK in Enschede, Enes Sariakçe. Sariakçe stelde een aantal vragen aan het college over deze zaak. Deze vragen hadden slechts tot doel aandacht te genereren en bij te dragen aan stemmingmakerij in onze toch al sterk gepolariseerde samenleving.

Misschien is het daarom niet alleen tijd voor een excuus van de politie aan Hoekerswever, maar ook vanuit Enes Sariakçe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *