Uitgestelde operaties & reguliere zorg.
De Corona maatregelen groeien onze zorginstellingen boven het hoofd, met als gevolg dat uiteenlopende medische behandelingen worden uitgesteld om Corona patiënten te kunnen opvangen.
Democratisch Platform Enschede stelt aan het college van gemeente Enschede de vraag of de ‘overheid’ niet medeverantwoordelijk is voor voldoende zorgcapaciteit, of deze wel afdoende is ingericht op noodscenario’s en überhaupt wel meegroeit met het aantal inwoners.
DPE heeft het college de volgende vragen gesteld:
- Kan het college aangeven welke actie zij heeft ondernomen richting het MST en/of de landelijke politiek toen er sprake was in 2017 van een ontslaggolf bij het MST en wat dit concreet heeft opgeleverd voor de zorgcapaciteit?
- Kan het college aangeven hoeveel (IC) bedden het MST tot haar beschikking had voor de realisatie van het nieuwe ziekenhuis en hoeveel (IC) bedden het nu tot haar beschikking in Enschede heeft?
- Heeft het MST momenteel afdoende capaciteit conform het landelijke criterium? Zo nee, wat wordt er momenteel gedaan om deze op niveau te krijgen?
- Ziet de gemeente Enschede erop toe dat de capaciteit van de (spoedeisende) zorg meebeweegt met de bevolkingstoename? Zo nee, waarom niet en wie draagt hier concreet de verantwoordelijkheid voor?
- Is het college het met DPE eens dat iedereen recht heeft op ‘spoedeisende zorg’, ongeacht of deze Corona gerelateerd is of niet? Zo nee, waarom niet en waar ligt en wie draagt hier concreet de verantwoordelijkheid?
- Is het college het met DPE eens dat een operatie, geestelijke zorg of behandeling die serieus invloed uitoefent op de kwaliteit van het leven en/of levensverwachting van een patiënt doorgang dient te vinden? Zo nee waarom niet en zo ‘ja’ op welke wijze ziet de gemeente Enschede hierop toe?
- Bij welk loket kunnen patiënten waarbij een behandeling wordt uitgesteld (omwille van de Corona maatregelen) bezwaar aantekenen?
- Is het college het met DPE eens dat het MST een maatschappelijke rol vervult die onlosmakelijk is verbonden met die van de gemeente Enschede? Zo nee waarom niet en zo ‘ja’ op welke wijze kan de gemeente Enschede het bestuur van het MST aanspreken op haar kerntaak en op de prioriteiten die zij stelt?